Marketing online, ce este si beneficiile sale

marketing online servicii de promovare online

Ce este marketing online ? 

Marketingul online este practica de a profita de canalele online pentru a transmite un mesaj despre brandul companiei, produse sau servicii catre potentialii sai clienti. Metodele si tehnicile folosite pentru marketingul online include email, social media, afisari platite, Google Ads, optimizarea motoarelor de cautare ( SEO ) si altele. Obiectivul principal al marketingului este sa ajunga catre potentialii clienti prin canalele unde ei isi petrec timpul citing, cautand, cumparand si socializand online.

Folosirea internetului de cat mai multa lume atat pentru afaceri cat si pentru uz personal a generat canale noi de promovare si marketing, incluzand cele mentionate mai sus. Exista si multe beneficii dar si provocari datorita marketingului online, care se focuseaza in principal pe mediile digitale ca sa atraga, sa implice si sa converteasca vizitatorii virtuali in clienti.

Marketingul online difera de marketingul traditional, care istoric includea medii precum imprimatul, panouri publicitare, televiziune si radio.

Inainte ca canalele de marketing online sa iese la suprafata, costul pentru a promova un produs sau serviciu era exorbitant de scump, si in mod traditional greu de masurat. Ganditi-va la reclamele de la televizor, care erau masurate print-un grup tematic ca sa determine nivelul de cunoastere si recunoastere a brandului. Aceste metode sunt traditionale si nu sunt protrivite pentru experimente controlate. Astazi oricine cu o afacere online (ca si multe afaceri din mediul offline) pot participa la marketing online prin crearea unei pagini web si prin contruirea unei campanii de atragere a clientilor la costuri minime. Aceste produse de marketing si servicii au si abilitatea de a experimenta cu optimizari fine asupra camaniilor lor pentru a tinti exact nisa pe care acestia o urmares.

Beneficiile marketingului online

Un beneficiu cheie este folosirea canalelor online pentru promovarea afacerii sau produsului este abilitatea de a masura impactul fiecarui canal in parte, precum si modul in care au vizitele au fost obtinute prin diferite canale care interactioneaza cu pagina de internet. Din vizitatorii care se transforma in clienti platitori, analiza se poate aprofunda ca sa determine care canale sunt cele mai eficiente pentru a atrage clienti valorosi.

Analiticele web sau aplicati mobile cu acest scop pot ajuta sa determine urmatoarele:

 • Ce canal de marketing online este cel mai eficient din punct de vedere cost-eficienta pentru atragerea clientilor, bazat pe rata de conversie a vizitatorilor in clienti, si costul acelor vizite.
 • Canale care sunt eficiente pentru atragerea si dezvoltarea valorii in timp a clientilor , precum marketingul prin mail, care dezvolta achizitii repetate pentru clientii anteriori.
 • Care grup de clienti prezinta puternice semne de implicare si un potential de upsale , cum ar fi programe, aplicatii mobile, care sunt asteptate sa vanda mai multe produse clientilor cu implicare marita. 

Instrumente pentru marketing online

Mai jos aveti o lista cu intrumente care pot fi folosite pentru crearea si mentinerea unei rutine de marketing online:

 • marketing prim Email
 • marketing pe social media
 • optimizarea motoarelor de cautare ( SEO )
 • reclame de afisaj precum Google Display Network
 • marketing pe motorul de cautare ( plata per click , campanii Google Ads )
 • Evenimente online si webinarii
 • A/B testing si optimizarea siteului
 • Marketing de continut
 • Marketing video
 • Sistem de management al continutului (CMS)
 • Marketing automatizat
 • Marketingul (promovarea) prin relatia cu clientul (CRM)
 • Marketing analitic precum Google Analytics
 • Pay-per-click (PPC) – plata per click , Campanii Google Ads
 • marketing afiliat

Exemple de marketing online

Cateva exemple de campanii de marketing:

 • Canon promoveaza cuvintele cheie ce au legatura cu „fotografiere” folosind promovarea pe motoarele de cautare precum Google, Yahoo si Bing pentru a promova camerele lor catre audienta relevanta pentru a obtine trafic catre o pagina web specifica.
 • Whole Foods colecteaza adrese de mail pe pagina lor pentru a crea o lista de mailuri care sa poate fi folosita pentru a promova produse noi, reduceri sau evenimente din magazinele lor
 • Dova creaza clipuri viode si le distribuie audientei lor de pe Facebook, Twitter si alte platforme de social media pentru a obtine conversii favorabile catre brandul si produsele lor.
 • Bite Beauty face parteneriat cu persoanlitati de pe internet pentru a promova un nou ruj catre publicul tinta, entuziasti de produse de infrumusetare

Cu toate ca marketingul online creaza multe oportunitati ca firmele sa-si creasca prezenta online cu ajutorul internetului si sa-si construiasca o audienta (public), sunt si cateva provocari care vin cu aceste metode de marketing. In primul rand, marketingul poate deveni impersonal, artificial, si deconectat, datorita naturii mesajului si continutului transmis publicului dorit. Comerciantii trebuie sa-si formeze strategia de marketing online printr-o buna cunoastere a nevoilor si preferintelor clientului. Tehnici precum chestionare, testarea utilizatorului si conversatii fata-n fata pot fi folosita pentru a intelege experienta in ansamblu a utilizatorului.

Marketingul online poate, de asemenea, sa fie aglomerat si competitiv. Cu toate ca oportunitatile pentru a furniza bunuri si servicii atat catre piata locala cat si la mare distanta este determinant, competitia poate fi semnificativa. Comaniile care investesc in marketing online pot ajunge la concluzia ca atentia vizitatorilor este greu de acaparat din motivul existentei unui numar mare de companii care isi promoveaza si ei produsele si serviciile online. Comerciantii trebuie sa dezvolte o balanta intre valoarea unica de propunere (UVP) si vocea marcii atunci cand testeaza si constuiesc campanii de marketing pe diverse canale

Care este inceputul

Primul pas pentru a incepe cu marketingul online este sa iti evaluezi obiectivele si sa te asiguri ca sunt masurabile. Speri sa atragi 100 de clienti noi? Sa generezi 1000 de leaduri pentru vanzarile tale B2B? Sa construiesti o baza de date cu emailuri de la 10 000 oameni? 

Dupa asta, trebuie sa faci alegerea despre cum sa consturiesti o prezenta online care sa te ajute sa atingi obiectivele stabilite si sa creez strategia de marketing in concordanta cu acestea si cu canalul de promovare ales. Poate ca ai nevoie sa-ti construiesti o pagina web pentru eCommerce. Daca este interesat de blogging pentru a atrage atentia si abonari, orienteaza-te catre contruirea sa si stabileste o strategie cum sa creezi continut de calitate care sa incurajeze distribuirea sa pe platfomele social media. Un simplu site sau o pagina de intampinare cu un formular de leaduri poate sa te ajute sa incepi sa-ti dezvolti brandul si sa genereze trafic. O platforma analitica fundamentala, precum Google Analytics, te poate ajuta sa incepi sa masori si sa urmaresti traseul eforturile tale de marketing spre obiectivul tau initial.

In incheiere

Marketingul online, cunoscut si ca internet marketing, web marketing, marketing digital si marketing pe motoarele de cautare (SEM).

Reclame online si promovare pe internet sunt tehnici care implica marketing online dar nu sunt sinonime cu marketingul online.

 Articole pe aceasi tema : Marketing Online – Prezenta Online – SEOOptimizare SEO

Mai multe articole